Destination: SAREK
               


                Destination:


                            Sarek

Det mytomspunna Sarek

Om man läser i böcker om Sarek, blir man oftast varnad för att åka dit. Det ligger otillgängligt, finns inga markerade leder och inga stugor. Dessutom är området det mest nederbördsrika i landet och vintertid går det laviner, som kan gå tvärs över dalgångarna.

Och jag håller med, man ska inte ge sig dit om man inte har någon fjällvana, inte kan läsa karta och kompass(trots att det är tjock dimma) och inte har utrustning som man kan både hantera och lita på, t.ex ett stormtåligt tält(som du kan sätta upp i storm). Vädret kan skifta snabbt, och man får räkna med mycket nederbörd. Det är heller inte ovanligt att det kommer snö även sommartid.

Men har man allt det ovannämda, är det ett fantastiskt fint område att vistas i. Här följer ett utdrag ur Tore Abrahamssons bok "Detta är Sarek" som beskriver det.

Ingenstans

Ingenstans är bergslandskapets skönhet så överväldigande som i Sarek. Här står den strama skönheten sida vid sida med den mjuka idyllen. Trasiga bergväggar, glaciärer och snöfält möter de blommande ängarna i ett enda steg.

Ingenstans kan det regna i dagar i sträck som i Sarek, och ingenstans känns soliga dagar så oändliga. Ingenstans är höstfärgerna så mättade som i Rapadalen, och ingenstans är ljuset så genomskinligt som en septemberdag på toppen av Pårtetjåkkå.

Ingenstans är skuggorna djupare i kvällningen än i Skaitatjvagge, och ingenstans glittrar ljuset som i Rapaselets vindlingar och laguner när solen dala bortom Ålkatj.

Ingenstans lyser månen kallare än en natt i augusti på Akkatjåkkå, och ingenstans lyser solen varmare och intensivare än en morgon i juli på Pielevalta.

I Sarek möts kontrasterna, här förenas nära och fjärran i en enda blick. Här lever ljus och mörker, dag och natt, i ett oupplösligt samband. Här är jord och himmel sammanvävda - motsatserna som är varandras spegelbild.