Kultur

Fjäll 19     

      

 

    

Kultur

Denna veckan har vi varit i Norge och tittat på kristallgrottan. Ett ställe där de under kriget bröt bergskristall till bla radioapparater.

Vi var även uppe på Atoklinten, ett heligt berg som förr användes som offerplats av samerna i området. 

Här berättade Håkan också en del om samerna, deras historia och hur man bygger kåtor.

Vi besökte även Silvermuseet i Arjeplog. Det var väldigt intressant, fina bildspel och mycket fina saker i museet. De hade även rum uppställda som det var förr och där kunde man hitta en hel del roliga saker om man tog sig tid att titta. Väl värt ett besök!

Vi var också och hälsade på hos Wilmas naturprodukter. Ett litet familje- företag utanför Vilhelmina. Och där kan man verkligen prata om intressanta saker! Alla produkter som tillverkas hämtas från naturen och görs för hand, det var spännande att höra honom berätta om allt han gör och inte minst att få smaka den hemgjorda pizzan, fiskpizza med lingon, det ni!

Under veckan anordnade klassen också en friluftsdag för hela skolan. Det blev en dag fylld av sol och aktiviteter, som blev jättelyckad, även om jag för egen del funderade lite på hur vi skulle hinna laga mat och mätta ca 70 pers på fyra stycken murikkor, men det gick bra och alla blev mätta och var nöjda med dagen. Speciellt kul var det att träffa alla de som bor i Tärnaby och som vi inte träffar så ofta.

- Josefin Zackrisson -

 


Foto: Josefin Zackrisson

Foto: Josefin Zackrisson

Foto: Josefin Zackrisson