Utbildningen

Fjäll 19     

      

 

    

2-årig Fjälledarutbildning

Storumans folkhögskola inbjuder Dig till Sveriges mest kompletta fjälledarutbildning. Här lär Du dig allt från att känna igen växter i fjällvärlden till att klara av avancerad klättring.

Fjälledarna

Fjälledarlinjen startade 1979 och är därmed Sveriges äldsta längre fjällutbildning. Utbildningen var då som nu, två år, men eftersom den också genomförs under sommarhalvåret mellan ordinarie läsår, pågår den fem terminer (80 veckor). Terminerna är uppdelade i temaveckor där teori och praktik är mixade. Några av momenten är; ledarskap, jakt, fiske, skid- och turteknik, turism, bivack, fjällräddning och fjällsäkerhet, klättring, fjällvandring, flora och fauna, naturkunskap, same- och nybyggarkultur, geologi, ekologi och meteorologi.

 

Specialturer

Under utbildningen genomförs även ett flertal längre turer längs fjällkedjan, t.ex. Treveckors-, Bivack-, Sarek-, Glaciär-, och Kebnekaiseturen.

Praktik

I utbildningen ingår 12 veckors praktik, fyra sommarveckor och 2x4 vinterveckor förlagda på t.ex. fjällanläggningar och aktivitetsbolag.

Projekt

En viktig del är att var och en skall utföra ett valfritt projekt som har anknytning till utbildningen. För detta är sju veckor avsatta. Några exempel är att starta eget företag eller att träna inför och deltaga i en multisporttävling.

För vem?

Fjälledarlinjen vänder sig till dig som; är intresserad av friluftsliv, har skidvana såväl utför som på längden, är van vid fjällmiljö under sommar och vinter, har intresse för att jobba med människor och har god fysik. En fördel är också att du har arbetslivs- eller ledarerfarenhet.

Kurstid

Ht 2010 Vt 2011 Sommar 2011
Ht 2011 Vt 2012

Uppläggning av kursen

Studietiden är upplagd med höstlov, jullov, sportlov och påsklov. Då det också ingår en sommartermin i juni och juli, har man tre lovveckor i maj och två i augusti. Terminstiderna är flexibla och varierar från år till år.

Studier och ekonomi

Studier på folkhögskolan skiljer sig från övriga skolor. Som elev får Du ta stort personligt ansvar, vara med och planera studierna och även ansvara för vissa av temaveckorna. Under studietiden i Storuman kan Du bo på internatet. Där bor Du tillsammans med Dina kurskamrater med allt som detta medför. Halvinackordering kostar ca 2500kr/månad men innebär att Du själv svarar för mat under lördag/söndag samt under lov.
Under praktikperioden står Du själv för resor, kost och logi, under övriga uteperioder svarar skolan för logi för Dig som bor på internatet. Om Du inte bor på internatet får Du betala 80 kr per natt för logi.
Undervisningen är kostnadsfri. Viss litteratur får Du låna, vissa böcker rekommenderar skolan att Du köper. Personlig utrustning för fjällbruk såväl sommar som vinter måste Du också skaffa Dig. Utbildningen har högskolestatus och för detta utgår statligt studiestöd i form av studiemedel för den som är minst 20 år.

Ansökan

Du kan ansöka till utbildningen under hela året, sista anmälningsdag är 1:a Maj. Intagning sker vartannat år. Ansökningsblanketter finns att hämta och skriva ut på http://www.fhsk.nu eller direkt här.

Antagning

Under en helg i maj månad hålls ett förmöte som har till syfte att ge bredast möjliga information om utbildningen och att få personkännedom inför antagningen. På förmötet deltar representanter för kursledningen och "gamla" elever. Cirka 70 av de som sökt till utbildningen inbjuds.
En avgift på 2 500kr/termin tas ut för att täcka de resor som fjälledarna gör.

Skolan

Storumans Folkhögskola ligger i Storuman, Lapplands landskap, Västerbottens län. Hit tar Du dig lätt med flyg eller buss. Gunnarns flygplats ligger ungefär 45 km öster om Storuman och dit går flygbuss. Därifrån går det direktflyg till Stockholm och Arvidsjaur. Länstrafiken kör bussar längs 45:an och Blå Vägen.

Ansökan skickas till:

Storumans Folkhögskola
Box 3
923 21 Storuman
http://www.fhsk.nu
 

Information: Rektor, Per-Joar Björnstad
Föreståndare: Håkan Jonsson
Telefon: 0951-26780
Fax: 0951-774 79

 

 


Foto: Markus Perttunen