Bivack

Fjäll 19     

      

 

    

Bivack

Fjällsäkerhet är ett stort block på vår utbildning och snöbivackering är ett viktigt moment inom det området. Att bo i snöbivack kan för många verka obekvämt och avskräckande, men eftersom snö både isolerar från vind och kyla blir olika typer av snöskydd ofta väldigt hemtrevliga. Fjälledarlinjens bivackvecka syftar till att öva på att bygga och bo i den vanligaste typen av nödbivack vintertid, nämligen snökantsbivack.
Vi avreste mot Kittelfjäll och skidade sedan från Grönfjäll in i Grantonskalet där det skulle finnas fina drivor.  Vi delade in oss i grupper och påbörjade bygget av snökantsbivackerna och lagom då de var klara kom ett oväder ner över oss. Hård vind och yrsnö gjorde att man nätt och jämnt kunde stå upp i blåsten, men snökan gav ett bra skydd mot det hårda vädret. Det var mycket bra övning att få bygga och bo under så realistiska förhållanden och man blev på ett bryskt sätt påmint om vikten av att hålla i sin utrustning och att märka upp sin bivack.
Dagen efter stormen samverkade vi med fjällräddningen som hade en stor övning i området. Vi fick inblick i hur de arbetar med lavinhundar och hade en bra teorigenomgång i stugvärmen innan vi skjutsades ut med skoter tillbaka till snön och mörkret.

- Magnus Brogren och Markus Perttunen -

 


Foto: Josefin Zackrisson

Foto: Josefin ZackrissonFoto: Markus Perttunen