Djur och spår

Fjäll 19     

      

 

    

Djur och spår

Denna vecka skulle handla om kunskap för jakt dvs. djur, spår, spillning, ekologi, artkunskap och dagsturer där spårning ingick. Vi hade precis haft två veckors lov så det optimala skulle väl ha varit en massa snö och sedan kunna dra ut i skogen för att få känna friluftskänslan igen. Men icke!

Vi började veckan med tre långa teoridagar där innehållet skulle bestå av artkunskap och ekologi. Vi hade Tommy Gustavsson som lärare i en av dagarna där vi gick igenom lagar och ballistik. Det var tre dagar med mycket att ta del av. Kändes spännande att lära sig något nytt men det blev lite långdragit och hjärnan behövde syresättas.

Efter tre dagar så det var skönt att få komma ut i skogen och titta på gammal samisk kultur. Vi hittade en gammal boplats genom att stöta på gamla stenhällor som brustit genom upphettning. De låg längs en strandkant och de visade sig ha varit stenar ifrån flera tusen år sedan. Boplatsen var totalt förmultnad så själva byggnaden var svår att förställa sig när man bara hade gropen att glo ner i.

På kvällen blev det något helt annat, där spelade vi fotboll i totalt mörker med meindlkängor och tjäle i marken. Avslutade sedan kvällen med lite ”Shoot ’m’ up” Halo och filmen lite ögongodis för tjejerna när Brad Pitt visade upp ”klubborna” i Troja.

Dagen efter fick vi se tjäder och kungsörnsnäste. Under själva boet på marken låg det gamla benrester ifrån örnarnas festmåltider som blandat annat kunde bestå av både tjäder, hermelin, hare, räv och annat smått och gott. En bra avslutning på en ganska teoriladdad vecka.

- Joel Jemander och Nora Själin -

 


 Foto: Magnus Brogren

Foto: Magnus Brogren