Fjällsäkerhet

Fjäll 19     

      

 

    

Geologi

Vår rektor Per Joar hade varit i svår ryggoperation, så vi besökte han hemma i Stensele. Han berättade en intressant historia om sin dotters utveckling till en duktig målvakt i fotboll. Pappan jobbade som krävande coach: det blev mycket träning och till och med tårar – och ett bra resultat! Media fick berätta historier om att hur är det möjligt att det kommer så bra målvakt från ingenstans, från lilla Stensele.

Vi fick prova body balance med Åsa. Body balance är en kombination av olika mind- och stretchbaserade träningsformer såsom yoga, pilates och tai-chi. Det var inte så lätt att stå på en fot och göra rörelser, men efter träning kändes det jätteskönt i kroppen.

Då var det dags för teori i geologi. Vi hade fått på förhand boken Mineraler och bergarter för att plugga. Vi tittade på tre korta filmer om geologis grundsaker. Geolog Henrik Grind berättade till oss hur geologi finns överallt. Geologi är verkligen intressant när man hittar saken på så sätt. Det skulle vara bra att fatta saker på sånt nivå att kunna berätta om geologi under fjällturer. Hur har fjällen blivit såna som de är i dag? Vad kan man berätta om fina stenar som vi ser under våra turer?

Vi fick besöka en guldgruva i Blaiken där Henrik jobbar. Först vill företaget Lappland Goldminers få säkerheten om att det verkligen finns tillräckligt med guld och andra mineraliseringar (bly och zink) där. Vi fick se hur man borrar djupt i marken för att få delar av jorden att analysera. Det finns en så kallad guldlinje i Västerbotten och den fortsätter till och med till Finland. Det var imponerande att gå omkring i den enorma fabriken och se alla jättestora maskiner där.

Mirja från vår klass är duktig att orientera och vet dessutom ett och annat om geologi. Vi åkte skidor i skogen och tränade att hålla kursen med kompassen och räkna avståndet. Geologin är ganska komplicerad ämne så det var bra att vi fick lite repetera saker med Mirja och titta på mineraler och stenar.

Vi hade ett allvarligt möte med våra instruktörer Håkan ock Åsa. Vi fjälledarna är inte helt nöjda med deras satsning på oss. De jobbar med ett helt annat projekt och vi har kännt oss att ha fått klara oss själva.

På fredag studerade vi en hel dag om krishantering med Lars Göran Johansson. Det gällde teori och övningar enligt NLP (neurolinqvistisk programmering). NLP bl.a. syftar till att förbättra sin kunskap om sig själv och andra i ens omgivning. Därigenom kan man må och fungera bättre. LG jobbar med social redovisning i Stensele kursgård. Stensele kursgård arbetar främst med män som har beteendeproblem, aggressivitet, kriminalitet, drogmissbruk samt missad eller ringa skolgång. Vi fick träffa också en annan intressant man, Augusto. Augusto berättade om sin fattiga barndom i Chile, det svåra livet i Sverige som gängledare och den stora förändringen i sitt liv. Nu ser livet bra ut och han berättar om sitt liv i skolar osv.

 

-Riitta Karhusilta-