Jägarexamen

Fjäll 19     

      

 

    

Jägarexamen

Veckan skulle innebära mycket egna studier samt en hel dag spårning i området utanför Storuman. Teoriprovet låg framför oss och med det innebar självdisciplin för att kunna hinna med och lära sig allt innan provet. Vi hade 70 frågor att besvara ifrån sju olika böcker. Skulle man lyckas var man tvungen att kunna allt för att inte vara osäker på svarsalternativen på provet. Några i klassen hade redan överstökat provet men för oss andra gällde det mycket självstudier.  Att komma ihåg alla 62 fågelbilder som Håkan visade under sin diabildsshow var inte det lättaste men vissa läten satte sig dock i bakhuvudet ifrån en minst sagt entusiasmerande lärare.  

Vi fick besök av Kurt Hamre, gammal jaktledare. Dagen gick ut på att lära sig om säkerhet angående vapenhantering och vad man ska tänka på som jaktledare. Fick se en film om vådaskott och hur man inte skall hantera vapen som är laddade.  

En av dagarna skulle vi ut och spåra och tanken var att vi först skulle ha vita blixten skidorna med men det hade bara varit svårt att få en någorlunda samlad trupp. Så istället fick vi pulsa i snö med det gjorde ingenting eftersom det annars hade blivit mycket stillstående i de 26 minusgrader vi hade.

De spår vi fick se var: Räv, Skogshare, Dalripa, Älg, Tjäder, Järpe och Lo. Det var en riktigt kall men lyckad dag. Några frös om fingrarna och andra frös om tårna men så snart man fick syn på något försvann de krämpor man tidigare kände. Hade man frusna fingrar och tår fick man passa på att värma de vid elden till vår lunchpaus. 

Sista veckan kändes kort, kanske med tanke på att jul närmade sig och att man inte riktigt ville åka därifrån eller kanske med tanken på att det blev en hel del plugg. Veckan avslutades i alla fall med att vi lussade för skolan i ganska så åtsittande underställ och lucia fick bära krona av pannlampor.  Det blev en hel del julfika också.

Nu väntar Jullov och tid för återhämtning står högst upp på listan.

Tack för denna Termin!

-Joel Jemander-

 


Foto: Joel Jemander

Foto: Magnus Brogren