Småviltsjakt

Fjäll 19     

      

 

    

Småviltsjakt

Vi var fyra stycken och en hund som på söndagen gav oss iväg till Torasjärvi, utanför Gällivare, för att få lära oss att skjuta hagel och få jaga med stövare, stående och stötande fågelhundar.

Ulf, som har jaktmarkerna vi skulle vara på, mötte upp oss vid stugan. Vi packade in oss och sen körde vi iväg för vår första hagelskytte lektion. Det var inte helt lätt, och vi hann inte många skott innan skymningen och hungern började göra sig påmind.

På kvällen kom Staffan med sin stövare Karat, och vi fick veta att tyvärr kom inte killen med den stötande hunden.

Måndagmorgon var det upp tidigt och ut på harjakt. Karat fick nästan direkt upp ett harspår och vi kunde höra honom en bit in i skogen. Det var en rolig hund och en bra förare som kunde säga vad han gjorde, bara genom att höra på hans skall. Vi såg på GPSn att han sprang upp på vägen, men sen hittade han inte vart haren hade sprungit över vägen. Då ger han ifrån sig ylanden som var en tydlig indikation på hur frustrerad han var.
Karat gick hela dan och hade tre upptag, men tyvärr blev det aldrig nåt skottillfälle på haren.

Tisdag var det så dags för de stående fågelhundarna. Det var min egen Zafir och Ulfs Spirit och Mira, weimaraner allihop. Vi släppte dem både ensamma och i parsläpp, och Ulf och jag skiftades om att förklara för de andra hur de bör jobba och hur man själv ska agera.
Vi hade både fåglar och skott i luften, men tyvärr ingen utdelning. På kvällen var det dags för mera skytte. Vi skiftades om och det gick bättre och bättre. Den sista omgången vi sköt innan skotten tog slut, körde vi som om det vore uppskjutning och då hade alla klarat sig.

Onsdagen var egentligen tänkt som halv jaktdag och sen hemresa, men vi valde att jaga hela dagen istället, och tur var det, för nu äntligen fick vi utdelning, hundarna gick bra hela dagen och Zafir hade flera fåglar som hon skötte bra, men skytten var inte riktigt med på var fåglarna kom, men tillslut så damp en järpe i backen och jag tror att alla vart nästan lika glada som jag.

-Josefin Zackrisson-

 


Foto: Josefin Zackrisson

Foto: Joel Jemander

Foto: Josefin Zackrisson

Foto: Joel Jemander

Foto: Josefin Zackrisson

Foto: Ulf Gustavsson

Foto: Magnus Brogren