Kultur

Fjäll 19     

      

 

    

Kultur

Vi var inte så många på den här veckan, därför att hälften av klassen hade rest till södra Sverige för att klättra. I stället hade vi Amandas mamma och Magnus föräldrar med en del av veckan.
 
På måndagmorgon tittade vi på filmen Nanook of the North (Nanook - köldens son). Den brukar betraktas som den första riktiga dokumentärfilmen och är producerad av kanadensaren Robert Flaherty 1922. Filmen handlar om inuiter i Norra Kanada. Det var hård liv då att bygga iglo, jaga och fiska, men det var kul också då och då.
 
Vår instruktör Håkan hade besökt ungefär samma område för ett tag sen och han herättade om livet där nuförtiden. Man blev ganska ledsen efter att ha hört om alkoholismen och våldsamhet. Livet är inte lättare nu, svårigheter är bara annorlunda. Hoppas, att man försöker hjälpa dom.
 
Jag berättade om hälsomat enligt Sanna Ehdin. Det nya begreppet IFD, inflammationsdämpande effekt hjälper oss att välja rätt och bra mat. När matens inflammationsdämpande effekt har värderats så räknas inte bara glykemisk effekt (GI) utan även en rad faktorer såsom innehållet av antioxidanter, bra fetter och andra väsentliga näringsämnen. Dessutom kan matens verkan förhöjas med antiinflammatoriska kryddor, örter och grönsaker.
 
Jag hade bakat lingonpaj till fika.
 
Vi studerade fjällblommor med mitt egengjorda herbario, lyssnade på några fjällfåglar och röstade på den vackraste djurspillningen. Tjäder vann tävlingen och älg kom till den andra platsen.
 
På tisdag morgon reste vi till tre dagars kulturresa till Lycksele och Umeå. I Lycksele djurpark fick vi se till exempel järv, fjällräv, rödräv, varg, björn, lodjur och älg mycket nära. Vi var de enda gästerna i parken och djuren blev intresserad av oss. Vi besökte skogsmuseet i Lycksele och övernattade i tält i Bjurholm. Det kom mycket blöt snö på natten.
 
I Bjurholms Älgens Hus fick vi först titta på ett bildspel om älgar Museet var mycket intressant med till exempel toppade älgar och björn Guiden var mycket bra! Vi fick klappa ute en gammal älg, som var mycket förtjust i bananer. Älgarna hade brunst och därför vågade vi inte rida på älg den här gången.
 
Vi tränade i IKSU sport i Umeå. Vi var tre som ville bada (Joel, Fredrika och jag), Cristina ville prova på afrikansk dans. Hon var jätte nöjd med sitt val. Andra natten sov vi i stugans värme.
 
På torsdag besökte vi Västerbottens Museum. Där fick vi information till exempel om det samiska livet. Det fanns också vackra gamla skidor. På kvällen hemma firade vi Magnus födelsedag och åt massor av småkakor.
 
På fredag bakade vi bröd med Ewald i Hembygdsgården i Luspholmen. Det var mysigt att ha eld i ugnen och baka på traditonelt sätt. Vi bakade mjukbröd och stompbröd. Alla har nu mycket bröd i fryset. Sen fick var och en berätta om någon kulturell sak till exempel om roman, målare eller musiker. Vi fick höra om Lars Piraks konst, Sofia Jannoks samisk musik, Everd Stenmarks roman "Ripjägaren berättar", Bernardh Nordhs fjällromaner och Grundstens fina bilder om till exempel Sarek.
 
Jag tycker, att det var mysigt att få vara med i en liten grupp den här veckan. Det är ju annorlunda.
 
- Riitta Karhusilta -

 

 

 


Foto: Magnus Brogren

Foto: Magnus Brogren

Foto: Magnus Brogren

Foto: Fredrika Thomasdotter

Foto: Magnus Brogren

Foto: Magnus Brogren