Ledarskap

Fjäll 19     

      

 

    

Ledarskap

Ännu en vecka med ledarskap där vi blev fullmatade med lekar, övningar och ledarskapserfarenheter. Bergsklättraren Rafael Jensen kom på besök från Stockholm och berättade om några av hans bestigningar av världens högsta berg och de svåra beslut han tvingats ta i pressade situationer. Han delade också med sig av sina erfarenheter om ledarskap och de misstag han själv gjort. Då vi tröttnat på klassrummets fyra väggar gick vi ut och monterade ett flertal rep i träden på skolgården. Vi tränade säkring och jumering med prusikknutar, diskuterade olika bromsars för och nackdelar och tittade på lite olika knutar. För många var det här deras första klättererfarenhet varför det hölls relativt basic.

Senare under veckan fick vi möjligheten att lyssna på Per-Joar och Ulriks berättelser om sina erfarenheter inom ledarskap i sitt yrkesliv. Detta var också ett ypperligt tillfälle att lära känna vår rektor och ena klassföreståndare lite mer. Det pratades om allt från skillnaden mellan norsk och svensk stavning till olika nivåer inom ledarskap.

Nog med föreläsningar, man måste ju leka lite också. En fin eftermiddag med blå himmel och snö på marken träffades vi vid badsjön för att leka. Efter lite statykull hade vi fått upp värmen denna kyliga vinterdag och delade in oss i grupper om 3-4st. Det var nu dags att i grupperna följa ett snöre genom lekställningen, springa och göra en del styrkeövningar. Problemet var att ledaren i gruppen var stum, en deltagare var blind och en döv. Vissa grupper hade även en deltagare med nedsatt funktion i armen.

Det var intressant att som iakttagare se hur den döva sprang iväg åt helt fel håll med den stumme ledaren efter sig i försök att stoppa honom. De döva, som hade en mp3-spelare på hög volym i öronen pratade också väldigt högt. Problemet med den blinde löstes på olika sätt. Vissa visade sina muskler genom att bära personen, medan andra lät personen gå helt själv och bara sa till om det kom några hinder om ens det.

Efter två veckar där det nästan uteslutande handlat om ledarskap ledarskap ledarskap, såg vi alla med spänning fram emot turismveckan.

-Mirja Andersson-