Meteorologi

Fjäll 19     

      

 

    

Meteorologi

Årets första vecka, började ute med en ripsnarningsutbildning. Tommy från Vuxenskolan, kom och visade oss först praktiskt inomhus hur man tillverkade snarorna, då dagens få ljusa timmar var räknade. Sedan for vi ut vid sjön Uman, och fick lära oss hur man fäste snarorna och var man skulle sätta dem för att riporna skulle lockas bäst.

Det var härligt att vara tillbaka i Storuman, och alla verkade glada för att vara tillbaka i Västerbotten och att få träffa varandra.

Sedan började den teoretiska meteorologiveckan, med vår klassföreståndare Håkan Jonsson som höll i trådarna. Första dagen pratades mycket om vad väder är, varför blåser det, vad är vind, vad är moln, vilken riktning blåser högtryck respektive lågtryck? Vi fick lära oss om olika molntyper, på vilken höjd de olika befann sig och vilket väder de kunde medföra. Tyvärr var Håkan lite magsjuk, så pedagogiken från hans sida var inte den bästa, men vi började istället med egna studier som blev lyckat.

På onsdagen höll vi föredrag om olika molntyper, lågtryck, högtryck samt luftfuktighet.

Tordagen började med att vi fick en ny lärare! Vi fick bli tjenis med Åsa Ohlin, som delvis skulle hålla på med projektet www.granslosaguider.com och delvis vara med oss.

Vi fortsatte med eget arbete om Vädret i folktron, som vi tänkte skulle kunna vara givande att kunna vid möte av turister. Det som var hetast var bondepraktikan! En spådom för var och vartannat datum under hela året! Vi samlade ihop vad vi lärt oss, och avslutade dagen med ett gammalt hederligt demokratiskt klassmöte!

På fredagen hade vi tema miljö. Vi började fredagsmorgonen med att titta på dokumentärfilmen "A convinient thruth" av Al Gore. Vi satte oss sedan ner för att tänka på vad klimatförändringarna och ekoturism kunde ha för betydelse i vårt framtida yrke.

På eftermiddagen kom biologen Stig-Olof Holm från Umeå universitet, och höll en fullspäckad föreläsning om Hållbar utveckling. Det var en bra avslutning på veckan, och bidrog till många nya tankar samt lite allmänbildning om vad vi har att vänta i framtiden när det gäller miljöförändringar.

-Isabella Kongstad-

 


Foto: Helena Brogren

Foto: Josefin Zackrisson

Foto: Josefin Zackrisson

Foto: Josefin Zackrisson

Foto: Josefin Zackrisson