Primitiv 2008

Fjäll 19     

      

 

    

Primitivt leverne

Så var det dags att åka till skogs och leva primituvt. Ideen var att bo och må bra  5 dagar  i skogen utan utrustning. Var och en fick gå i sin egen nivå och ta med vad  som kändes nödvändigt. Vissa hade med kastruller, medan andra bestämde sig att  klara utan. Ingen hade sovsäck eller liggunderlag, utan dem låg lite längre bort om det skulle bli för hårt.

Första dagen gick fort och många fina kojor blev byggda…det spännande var att se om de riktigt fungerade. Kunde man elda inne, ska röken gå ut, ska vi frysa ihjäl??

De flesta byggde sin koja mot en stor sten. Meningen var att elda mycket och få stenen att värma och spegla värme in i kojan. Morgan och Joel  a.k.a. vedmafia hade nog den största brasan. Det sista du såg på kvällen var deras eld genom skogen och det första du hörde på morgonen var grabbarna hugga ved inför nästa natt, vilket var ganska mysigt.

Jag tror ingen hade den perfekta "beauty sleep", men alla var väldigt pigga varje dag och inget gnällande hördes vid Vuovosjaures mörka skogar. Inom loppet av veckan förbättrade vi kojorna och de sista två nätter, i vår grupps koja i alla fall, var det väldigt varmt och man fick sova ganska bra.

Matlagning hade vi tränat innan vi åkte. Platta stenar fungerade som stekpanna, och kokgropan som ugn.  Mycket härliga rätter fick vi äta! Vår grupp åt under veckan  fisk, bacon, potatis, svamp, grönsaker och bröd.  Den sista kvällen hade vi lyxigt när alla plockade lite frusna blåbär och gjorde blåbärspaj!

Vädergudarna var på vår sida denna veckan…vilket gjorde allting väldigt lätt. Lite regn skulle ha varit bättre för "the educational value" av veckan. Som vi säger i Finland "Siperia opettaa" ,  Siberien lär dig!

En kul vecka, alla fick tak på huvudet, överlevde och mådde bra. Inga skadade, trots alla vassa föremål vi hade med oss. Bara lite sotiga, men glada ansikten, några timmar missande sömn och några brända strumpor, vantar och skor.

Nästa gång lite mer hard core!!-Markus Perttunen-

 


 Foto: Josefin Zackrisson

Foto: Markus Perttunen


Foto: Okänd