Primitiv

Fjäll 19     

      

 

    

Primitiv 2

REGLER

Utrustning: Mobil med fullt batteri, Karta för området, Första hjälpen. Vi kommer att ha med sovsäck och liggunderlag som vi lägger på en annan plats.

Plats: Vi kommer att vara på ett och samma område hela veckan. Platsen blir Avasund Fiskecamp. Ynka 5 km från Storuman. Här finns tillgång till båt och fiskemöjligheter.

Första natten skall alla sova själva och bygga sin egen koja/byvack. Det kommer att finnas en såg, yxa och spade till alla.
Alla kommer få en person som de skall ansvara för, och se till att den personen mår bra. Lämpligt är då att den personen är på hörbart eller kort gång avstånd.

Dag två börjar Expedition Fjäll 19 wannabe Robinson. Nu börjar tävlingarna!

Det kommer att vara ca tre tävlingar varje dag, och den som kommer sist i tävlingen åker ur, och får inte tävla mer. (MEN SJÄLVKLART STANNA KVAR)

Alla kommer få ansvara för en tävling, och denna tävling kan vara styrke, logik, tur, skicklighet  ja ni bestämmer, men ni ska själva ha med er utrustning till den. För tävlingen skall ni också anordna ett pris till den som vinner. Bestäm själva detta pris.

Tävlingarna, kommer att bli ett test för hur vi fungerar i kroppen och knoppen i extrema situationen och samt ett sätt att lägga nivån lite högre än förra året.
Dag tre bildar ni fyrmanna grupper, och dessa lag kommer bestämmas på plats och inte av er själva. Om ni bestämmer att använda en av de kojor/byvacker ni redan gjort, eller om ni vill bygga helt nytt är upp till er grupp.

Dag fyra är det dags för den store Grande finalen. Då kommer det koras en vinnare som tar hem den fina handgjorda stayietten som Magnus karvat.
--------------------------------------------------------------------------

Hur blev veckan då? Och hur skilde den sig ifrån förra årets primitiv?
För det första så var den kallare, då det låg två veckor senare än förra årets. Maten var mer begränsad då det var exakt utmätt hur många gram och kcal man fick ha med sig. Här är matlistan:

Mat inför primitiv
mängd
kcal/100g
tot kcal
Nötter
500g
500
2500
Kött
400g
370
1480
Ägg
6stk
95
570
Smör
500g
710
3550
Potatis
800g
74
592
Morot
1000g
40
400
Vitlök
1stk
158
120
Torkat äpple
100
275
275
Torkad banan
100
390
390
Mjölblandning
500
350
1750
Totalt


1162

Något som skilde sig från förra årets vecka, var att då var vi i grupper hela tiden, och nu fick alla bo själva de första två nätterna. Det var nyttigt för alla att se att man klarar av att göra allting på egen hand så som hugga ved, bygga koja, elda, göra mat på häll eller kokgrop, isolera osv.

Per-joar rektorn som var med oss förra året sa att klassen såg väldigt mycket fräschare ut denna veckan än förra, vilket nog stämde då de fleta sov gott varje natt och hade inga problem med att få mat i sig på hällen eller kokgropen.

Här kommer en följande exklusiv intervju med vinnaren i Expediton Fjäll 19 Morgan Sjöström:

Hur kändes det att vinna?
Förlösande, efter så många vinster så kändes det skönt att knyta ihop säcken. Kul med så bra motstånd! Även om de alla flesta fick dra ett kortare strå under tävlingens gång. Morgans mamma sa instämmande när han berättade om sin seger, ja det e väl klart att du skulle vinna din tjurskalliga jävel! Tänk vad många du trampat på tårna!

Vilken tävling var roligast att vinna?                                Den absolut roligaste var tennisbollen mellan knäna för det var i final mot Joel.

Vilken var bara röta och inte ingen skicklighet?
Jose sa att fyra av mina tävlingsvinster bara var tur, så okej mjölkhävartävlingen var nog bara tur. Men jag vill dock rikta ett speciellt tack till mina lägerkamrater de sista två nätterna, som lät mig vila ut och äta ordentligt.

Var ska du placera statyetten?                                     Just nu hänger den ovanför min säng, det är kanske en lite tråkig plats, men den skall iallafall inte säljas på tradera.

Sista viktiga frågan, kommer du att söka till robinson 2010?                                                                                 Om jag visste att motståndet var lika hårt som i fjäll 19 skulle jag anta utmaningen, men tyvärr kommer det nog inte vara fallet.

Här kommer alla tävlingarna i ordning:

Tävling 1. Att på 15 minuter hitta så många ting i naturen eller i sin utrustning och tillslut skapa ett alfabet av dem. Alltså hittar man en kotte har man K, använder man sin mössa har man ett M. De ting i naturen ger 1 poäng, de man har i sin utrustning ger 0,5 poäng.

När alla har fått poäng får man en sträcka att hoppa jämfota på. Man får hoppa lika många hopp som man har poäng, längst hoppat vinner.

Arrangör: Mirja                                                         Vinnare: Magnus                                                     Utslagen: Riita

Tävling 2. Att kunna identifiera 11 olika växter, och skriva ner på en lapp.

Här blev det två med lika många poäng, och det resulterade i en utslagstävling där man skulle hitta växten Rosling så snabbt som möjligt.

Arrangör: Riita                                                             Vinnare: Markus                                                         Utslagen: José

Tävling 3.
Att ta sig med en tennisboll mellan knäna 30 meter på valfritt sätt.

Arrangör: Freddie                                                     Vinnare: Morgan                                                     Utslagen: Isabella


Tävling 4.
Prickskytte med luftgevär.

Arrangör: Nora                                                         Vinnare: Josefin                                                     Utslagen: Amanda


Tävling 5.
Ärtskytte med en hemmagjort vapen (diskhandske och ett plaströr)

Arrangör: Markus                                                     Vinnare: Morgan                                                     Utslagen: Mirja


Tävling 6.
Tipspromenad med fjälltema.Utslagsfråga blev MIGG frågor.

Arrangör: Magnus                                                             Vinnare: Josefin & Joel                                             Utslagen: Markus


Tävling 7. 
Mjölkhävning. Tävlingen gick ut på att hitta sina undangömda vattenflaskor, sedan springa ner och fylla på med vatten i sjön sen blanda med mjölkpulver till en liter mjölk. Snabbast drucket vann.

Arrangör: Isabella                                                             Vinnare: Morgan                                                     Utslagen: Christina

Tävling 8.
Så snabbt som möjligt hitta dessa ting, rönn, en, skivling, älgbajs och norrlandslav.

Arrangör: Mattias                                                         Vinnare: Morgan                                                         Utslagen: Magnus


Tävling 9.
Först hitta en sked ta den i munnen, springa iväg till ett annat ställe och hitta ett ägg för att bära det på skeden tillbaka. Inga händer tillåtna.

Arrangör: José                                                         Vinnare: Josefin                                                         Utslagen: Nora


Tävling 10.
Bränna av ett rep med egen gjord eld, en halvmeter upp från marken.

Arrangör: Morgan                                                         Vinnare: Freddie                                                     Utslagen: Joel

Tävling 11.
Fem kamp i naturen. Balans, styrka, träffsäkerhet, snabbhet och uthållighet.

Arrangör: Joel                                                             Vinnare: Morgan                                                         Utslagen: Freddie

FINAL-TÄVLING

Finalister: Josefin, Morgan och Mattias

  1. Dra så många hela tändstickor från ett inhägnat område. Den som först tar en halv får sluta plocka på sig.
  2. Med hjälp av försprång från förra momentet, göra upp en eld med hjälp av en enda tändsticka.  
  3.  Såga itu en stock i tre bitar, och våga lämna elden brinnande.
  4. Förflytta elden tio meter för att där hetta upp en deciliter vatten till en temperatur av exakt 45 grader.

Vinnare: Morgan Sjöström, 28 år, fritidspedagog, Umeå

- Isabella Kongstad -

 


Foto: Magnus Brogren

Foto: Josefin Zackrisson

Foto: Magnus Brogren

Foto: Josefin Zackrisson
 

Foto: Magnus Brogren

Foto: Josefin Zackrisson 

Foto: Magnus Brogren

Foto: Magnus Brogren


Foto: Josefin Zackrisson 

Foto: Josefin Zackrisson 

Foto: Magnus Brogren

Foto: Magnus Brogren