Telemark

Fjäll 19     

      

 

    

Telemark steg 1

Telemarksveckan var efterlängtad av många! Dock hade vissa aldrig stått på ett par telemarksskidor men såg fram emot att få lära sig det.
Veckan Telemark steg 1 skulle bli fullspäckad! Från 0800 på morgonen till 1800 på kvällen skulle vi nöta telemark i sju dagar. Veckan inkluderade en topptur i Hemavan, en massa rolig åkning väntade i och utanför pisten i Tärnaby. Vi hade Åke Larsson och Kjell Carlen som lärare.
Det blev en hel del vurpor med lite små skavanker som följd men som tur var inget allvarligt. Långsamt och någorlunda säkert kom vi in i åkning, vissa körde cowboystilen andra pumpade telesväng i riktigt djupa ställningar.
Det sköna med denna vecka var just det att man fick ha sin egen åkstil bara man tänkte på de grundläggande reglerna såsom grundposition, stavnedsättning etc.  Det var en riktigt härlig känsla att svischa igenom pisterna på ett par telemarks. Här märkte man också vilken fördel det var att kunna utnyttja telemarksskidorna till mer än bara pisten t.ex. topptur, utför och som ett par vanliga turskidor.
Tror att det var fler i klassen som fick mersmak på telemark. Lagom trötta i bena tog vi oss igenom veckan och fick en kanonvecka i Tärnaby/Hemavan. Till Steg 2 ska vi ha gjort 30h praktik i skidskolan.

-Joel Jemander-

 


Foto: Joel Jemander

Foto: Magnus Brogren