Utrustningvecka

Fjäll 19     

      

 

    

Utrustningsvecka

Den kyligaste tiden på året har vi vår utrustningsvecka, då vi hoppas på många minusgrader för att testa om vår utrustning står pall. Vi packade ryggsäckarna fulla och begav oss iväg till Blättniksele. Vi spände på oss våra turskidor och skidade ca 5 kilometer ut i skogen. När vi var framme var det dags att börja skotta snö inför kommande quinzhee-bygge. Men vi hade ingen stress, så vi sov i tält första natten och passade på att inviga tre st helt nyinköpta tält.

Nästa dag var det dags att börja gräva! Alla byggde quinzhee för fulla muggar, vissa större än andra... Joel och hans kompis Christian som var på besök från danmark, stod för den största som man utan problem kunde strosa runt i.
Vissa i klassen tyckte dock att quinzhees var för töntar och satte igång ett imponerande igloobygge, som tog ca 2 dagar.
Kylan som vi hoppades på uteblev tyvärr, som kallast hade vi runt minus 15 bara.

När vi inte grävde och byggde så gjorde vi små skidturer, kollade djurspår och mös framför elden.
Åsas pappa var med en dag och visade djurspår, detta var mkt uppskattat.
På onsdagkvällen hade vi en trancieversök-tävling och sa hejdå till Mirja som skulle lämna oss för en tid, hon bjöd på smarrig "tårta" i form av torkad frukt och choklad.

På torsdagen skidade vi till stugan för att värma oss och torka våra blöta kläder. Åsa gav information om den kommande bivackveckan och bjöd på kladdkaka. Många passade på att tolka efter skoter tillbaka tilll lägret. För några var det första gången och vi fick till en fin flermanna-vurpa. Kul!

- Riitta Karhusilta och Christina Dahlberg -Foto: Åsa Ohlin

Foto: Åsa Ohlin

Foto: Markus Perttunen